Pijn aan de elleboog

Pijn aan de buitenkant van de elleboog kan mogelijk duiden op een tennisarm. 

De aandoening

Een tennisarm is een aandoening waarbij er pijn optreedt aan de buitenkant van de elleboog. Soms geeft dit ook uitstraling naar de onderarm en de hand. De spieren die de vingers en de pols strekken, hechten bijna allemaal aan op de knobbel aan de buitenkant van de elleboog. Bij een tennisarm zijn deze pezen overbelast of in ernstigere gevallen beschadigd.

Oorzaak

De grootste oorzaak van een tennisarm is overbelasting. Het kan ontstaan door het veelvuldig en langdurig aanspannen van de strekkers van de pols en vingers, waardoor er teveel aan de pezen getrokken wordt. Dit kan het geval zijn bij het tennissen, wat de naam ook al zegt, maar een tennisarm kan ook ontstaan door andere activiteiten als computeren, wringen of schilderen. Meestal ontstaan de klachten geleidelijk, maar ze kunnen ook acuut optreden, bijvoorbeeld na een val.

Klachten

  • Pijn aan de buitenkant van de elleboog
  • Bovenhands iets optillen kan de herkenbare pijn geven
  • Drukpijnlijkheid aan de buitenkant van de elleboog
  • De pijn kan uitstralen naar de onderarm of hand
  • Het rekken van de betrokken spieren kan de pijn provoceren (pols en vingers buigen, met een gestrekte elleboog)
  • Er kan krachtsverlies optreden

Diagnose

De klachten van een tennisarm zijn heel specifiek voor de aandoening, waardoor de fysiotherapeut vaak met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek al tot de diagnose kan komen.

Behandeling en herstel

‘watchful waiting’ is een methode die vaak aanbevolen wordt door huisartsen. Het betekent letterlijk wachten en kijken wat er gebeurt. Het houdt in dat bewegingen die de pijn provoceren vermeden worden, eventueel het dragen van een brace, koelen en als het nodig is ontstekkingsremmers gebruiken. De methode werkt, maar het herstel kan wel tot een jaar duren.

Fysiotherapie gericht op het verbeteren van de kracht en stabiliteit van de betrokken spieren kan het herstel versnellen, en het dagelijks functioneren verbeteren.
Ook kijkt een fysiotherapeut naar de oorzaak van de klachten, omdat het bij iedereen kan verschillen waardoor de klachten zijn ontstaan. Het is van belang om de oorzaak te achterhalen, zodat de klachten niet terugkeren als deze eenmaal verdwenen zijn.

Een injectie met corticosteroïden kan op korte termijn veel verbetering opleveren, maar de effecten hiervan zijn niet blijvend. Vaak zijn de klachten na 6 weken weer hetzelfde als voorheen.

 

Bronnen