Duizeligheid fysiotherapie

Met onze draaiduizeligheid behandeling ga je weer volledig functioneren

Oorzaken van duizeligheid

Diverse delen van het lichaam zijn betrokken bij het evenwichtsorgaan, zoals de ogen, spieren en gewrichten. Daarom kan het ontstaan van duizeligheid verschillende oorzaken hebben. Door de oorzaak te achterhalen, kan een geschikt behandeltraject voor de duizeligheid opgesteld worden om de klachten voorkomen.

“Duizeligheid en met name die van draaiduizeligheid, is een veelvuldig onderkende klacht”

Een effectieve draaiduizeligheid behandeling met fysiotherapie

Vaak zijn nekklachten de aanleiding voor het ontstaan van duizeligheid. Onze fysiotherapeut kan dit effectief behandelen, met bijvoorbeeld dry needling.  Een veelvuldig onderkende klacht is die van draaiduizeligheid, niet te verwarren met de ziekte van Menière.

Kenmerken van draaiduizeligheid

 • Het ontstaat acuut

 • Klachten ontstaan bij het gaan liggen of bij het overeind komen in bed

 • Je hebt het gevoel dat de wereld om je heen draait

 • Je voelt je misselijk, wat soms zelf leidt tot overgeven

 • Je voelt je onzeker

De medische benaming voor draaiduizeligheid is Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid, ook wel BPPD. De duizeligheid die hierbij optreedt is heftig en kortdurend. De exacte oorzaak van BPPD is niet bekend, maar het probleem ligt in het evenwichtsorgaan. Doordat dit niet goed functioneert ontstaat de draaiduizeligheid. Meestal gaat dat samen met een typische beweging van de ogen. Deze vorm van duizeligheid vergt een speciale Therapeutische behandeling, welke wij bij Fysioconnect kunnen verschaffen.

Draaiduizeligheid behandeling

De fysiotherapeuten van Fysioconnect in Oud-Beijerland kunnen je effectief behandelen voor draaiduizeligheid door onze opleiding bij het Kenniscentrum Duizeligheid in Apeldoorn. Nog steeds werken we nauw samen met het kenniscentrum om de nieuwste ontwikkelingen toe te blijven passen.

Wij stellen de diagnose BPPD door middel van een zogenaamde kiepproef. Met deze kiepproef laten we je lichaam vanuit een zittende positie snel en plotseling naar achteren bewegen, waarbij je hoofd een bepaalde positie aanneemt. Dit is de Dix-Hallpike test. Soms wordt deze kieptest ook de Epley genoemd. Beiden hebben overeenkomsten, maar de Epley is de behandeling van de draaiduizeligheid. Vaak zijn de klachten binnen enkele behandelingen weg. Met ondersteunende oefeningen voor thuis en de juiste adviezen kun je weer volledig functioneren.

Wat kost fysiotherapie voor duizeligheid?

De behandeling voor duizeligheid en draaiduizeligheid valt onder de fysiotherapeutische behandelingen. Als je aanvullend verzekerd bent, worden de kosten vrijwel altijd vergoed door de verzekering. Wij raden je aan om vooraf contact op te nemen met de zorgverzekeraar om verrassingen te voorkomen.

Snel een afspraak maken?

Schrijf je dan in via ons patiëntportaal en maak een afspraak. Ben je al ingeschreven? Dan kun je meteen inloggen met je gegevens.

Hoe werkt ons evenwichtsorgaan?

KNO-arts Tj. D. Bruintjes legt in deze video de werking van het evenwichtsorgaan uit.

Heb je vragen over fysiotherapie om duizeligheid of draaiduizeligheid mee te behandelen?

Neem contact op

Fysioconnect heeft in totaal 2 behandellocaties.

Openingstijden locaties.

 • Hoofdvestiging Oud-Beijerland
  Maandag:
  Dinsdag:
  Woensdag:
  Donderdag:
  Vrijdag:
  07:30 – 21:00 uur
  07:30 – 18:00 uur
  07:30 – 22:00 uur
  07:30 – 18:00 uur
  07:30 – 18:00 uur
 • Locatie ’s-Gravendeel
  Maandag:
  Dinsdag:
  Donderdag:
  09:00 – 17:00 uur
  07:30 – 20:00 uur
  07:30 – 17:00 uur

Direct contact opnemen met jouw therapeut.

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.

5 + 3 = ?