McKenzie therapie

Met McKenzie therapie oefeningen leer je zelf rugpijn te behandelen

Wat is McKenzie therapie?

MDT McKenzie is een afkorting voor Mechanical Diagnosis and Therapy volgens McKenzie. Het is momenteel wereldwijd de meest onderzochte en best gedocumenteerde behandelmethode voor mechanische klachten aan het bewegingsapparaat en gespecialiseerd in nek- en rugklachten. Wetenschappers hebben aangetoond dat deze therapie uitstekende resultaten biedt bij pijn in je rug of nek, eventueel met uitstraling naar je armen of benen, of bij een hernia. Bij Fysioconnect krijg je na de behandeling enkele McKenzie therapie oefeningen mee naar huis om de rugpijn te laten verdwijnen.

Wat is het doel van de therapie?

Het doel van de McKenzie therapie en bijbehorende oefeningen is de klachten, zoals rugpijn of een hernia, zo snel mogelijk te verhelpen en het risico op terugkeer van de klachten te minimaliseren. Het risico op een terugval kun je zelf verkleinen door thuis de McKenzie therapie oefeningen te blijven doen. Met deze McKenzie oefeningen kunnen nekpijn, rugpijn en hernia klachten flink verminderen.

Op basis van een onderzoek kan de gespecialiseerde McKenzie therapeut een duidelijke prognose stellen en bepalen of de therapie gaat werken bij jouw specifieke klacht. Zomaar aan de slag gaan met de oefeningen kan averechts werken, dus zorg dat je goed geïnformeerd wordt door een ervaren specialist.

Hoe werkt McKenzie therapie?

Zelfredzaamheid is het doel van deze therapie

Na een duidelijk mechanische diagnose begint de behandeling gericht op jouw ‘zelfredzaamheid’. Je leert met enkele eenvoudige McKenzie therapie oefeningen je pijnklachten aan rug en nek zelf te verbeteren om je herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Ook geeft onze gespecialiseerde McKenzie therapeut aandacht aan je houdingen en bewegingen in je dagelijkse leven. De therapeut kan eventueel de McKenzie therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties. Thuis kun je zelf de oefeningen doen die voorgeschreven zijn voor optimaal resultaat.

Kortom, de McKenzie therapeut:

 • Doet lichamelijk onderzoek

 • Maakt een prognose of de therapie gaat werken bij jouw specifieke klacht (pijn aan rug of nek of hernia)

 • Geeft je speciale McKenzie oefeningen voor thuis, zodat je zelf grip krijgt op je klacht

 • Geeft je advies over je houding en manier van bewegen, zodat je de kans op terugkerende klachten zelf kan verkleinen

Mckenzie therapie is effectief bij:

 • Nekklachten

 • Rugklachten (rugpijn of hernia)

 • Nek- of rugklachten met uitstraling naar de armen of benen (Ischias)

 • Hoofdpijn

 • Stijfheid in de onderrug en moeite met buigen

Wat kost de therapie?

Mckenzie therapie valt onder de fysiotherapeutische behandelingen. Als je aanvullend verzekerd bent, wordt dit vrijwel altijd vergoed door de verzekering. Wij raden je aan om vooraf contact op te nemen met de zorgverzekeraar om verrassingen te voorkomen.

Snel een afspraak maken?

Fysioconnect helpt je graag bij het verhelpen van je klachten door middel van de McKenzie methode en daarbij horende oefeningen. Maak snel een afspraak zodat we kunnen kijken of deze therapie geschikt is voor jou!

Schrijf je in via ons patiëntportaal en maak een afspraak. Ben je al ingeschreven? Dan kun je meteen inloggen met je gegevens.

Introductie

In de video wordt McKenzie therapie uitgelegd. Heb je nog vragen of wil je vrijblijvend kennismaken? Neem dan contact met ons op.

“Je leert met enkele eenvoudige oefeningen je klachten zelf te verbeteren om het herstel zo veel mogelijk te bespoedigen”

Neem contact op

Fysioconnect heeft in totaal 2 behandellocaties.

Openingstijden locaties.

 • Hoofdvestiging Oud-Beijerland
  Maandag:
  Dinsdag:
  Woensdag:
  Donderdag:
  Vrijdag:
  07:30 – 21:00 uur
  07:30 – 18:00 uur
  07:30 – 22:00 uur
  07:30 – 18:00 uur
  07:30 – 18:00 uur
 • Locatie ’s-Gravendeel
  Maandag:
  Dinsdag:
  Donderdag:
  09:00 – 17:00 uur
  07:30 – 20:00 uur
  07:30 – 17:00 uur

Direct contact opnemen met jouw therapeut.

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.