Dry needling fysiotherapie specialisme Fysioconnect

Dry needling fysiotherapie

Beweeg weer soepel met onze triggerpoints behandeling

Wat is dry needling fysiotherapie?

Met een ultradunne naald worden spieren langdurig ontspannen. Dry needling fysiotherapie gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald; er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling is een techniek die zeer geschikt is voor het behandelen van pijnlijke spierverharding (myofasciale pijn), veroorzaakt door ‘triggerpoints’. Daarom krijgt de behandelmethode dry needling in de fysiotherapie ook vaak de naam ‘triggerpoints behandeling’.

Dry needling in de Hoeksche Waard

Een triggerpoints behandeling in de Hoeksche Waard kan maar bij een aantal speciaal daarvoor opgeleide fysiotherapeuten. Fysioconnect is als een van de eerste praktijken in de Hoeksche Waard gestart met dry needling. Wij hebben jaren ervaring op dit gebied en zijn hierdoor een echte specialist. Laat ons jou helpen!

Succesvolle casussen

In de fysiotherapiepraktijk aan de Koninginneweg in Oud-Beijerland hebben we inmiddels heel wat succesvolle casussen behaald. Denk aan de behandeling van hoofdpijnklachten, sportblessures zoals een runnersknee, hamstringklachten, schouderklachten, nekklachten of fibromyalgie, maar ook het verbeteren van klachten die gepaard gaan met een artrose aan het heupgewricht. Aarzel dus niet en informeer naar de mogelijkheden van een behandeling voor jouw klachten.

Wat is een triggerpoints behandeling?

Dry needling fysiotherapie: niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ’energie’ in het lichaam.

Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling fysiotherapie werkt op specifieke punten in de spieren, namelijk de ‘triggerpoints’, en is geen ‘energiebehandeling’.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier die, naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut die de triggerpoints behandeling uitvoert zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van de klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in

 • Pijn/stijfheid; lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’

 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)

 • Pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘aangepast’ bewegen

 • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan

 • Het maken van een verkeerde beweging (vertillen) of door een ongeval/sportletsel (acuut moment)

 • Chronische klachten, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS

 • De langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld bij gips, een brace of een sling

 • Slappe’ ligamenten in bijvoorbeeld enkels en/of knieën

 • Psychologische factoren, zoals stress en depressie

 • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie

 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Wat doet de fysiotherapeut bij een triggerpoints behandeling?

De fysiotherapeut zal eerst je klachten analyseren op basis van een gesprek en gericht onderzoek. Daarna doet de fysiotherapeut extra onderzoek naar de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. Specifiek zoekt die in die spieren naar de bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints in het lichaam. Door het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in je arm of been, net als de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling fysiotherapie aan?

Het inbrengen van het naaldje voel je in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je gemakkelijker bewegen. De behandelde spieren kunnen na de triggerpoints behandeling wel vermoeid en zwaar aanvoelen, maar dat is meestal van kortere duur.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Je krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om zelf de verbeterde situatie bij te kunnen houden. Zo pluk je nog een lange tijd de vruchten van de behandeling.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Als je aanvullend verzekerd bent, worden de kosten voor deze triggerpoints behandeling vrijwel altijd vergoed door de verzekering.

Snel een afspraak maken?

Schrijf je dan in via ons patiëntportaal en maak een afspraak. Ben je al ingeschreven? Dan kun je meteen inloggen met je gegevens.

“De behandeling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints in jouw lichaam”

Introductie

In deze video wordt in het kort uitgelegd wat een triggerpoint is. Heb je nog vragen of wil je vrijblijvend kennismaken? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Fysioconnect heeft in totaal 3 behandellocaties.

Openingstijden locaties.

 • Hoofdvestiging Oud-Beijerland
  Maandag:
  Dinsdag:
  Woensdag:
  Donderdag:
  Vrijdag:
  07:30 – 21:00 uur
  07:30 – 18:00 uur
  07:30 – 22:00 uur
  07:30 – 18:00 uur
  07:30 – 18:00 uur
 • Locatie ’s-Gravendeel
  Maandag:
  Dinsdag:
  Donderdag:
  09:00 – 17:00 uur
  07:30 – 20:00 uur
  07:30 – 17:00 uur

Direct contact opnemen met jouw therapeut.

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.